Advies over een 3D printer kopen

Advies over een 3D printer kopen

11 november 2019 Uit Door koopjes-expert

Een 3D printer kopen is geen dagelijkse investering. Het is voor jou als koper van belang om goed geïnformeerd te zijn over de opties. Het is dus slim om alle mogelijke bronnen aan te boren om te weten wat er mogelijk is. Dat begint bij het bekijken wat de mogelijkheden van de verschillende printers zijn en welke verschillen hier allemaal in zitten. Wanneer je dit weet, dan is het gemakkelijker om te bepalen welk model het best bij je past. Het is slim om een aantal punten op dit gebied eens goed door te nemen.

Uitgaan van het ontwerp
Wanneer je een specifiek zakelijk doel hebt, dan is een 3D printer kopen misschien niet iets gemakkelijker. Je weet precies wat je gaat ontwerpen. Daar kan je dan dus ook je keuze voor de printer op bepalen. Is het een zakelijke printer, dan kan je bovendien ook kijken naar manieren waarop je kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan efficiënter materiaalgebruik. Dit is een belangrijk pluspunt. Alleen al om die reden is het goed om de printers die op de markt zijn met elkaar te vergelijken om zo tot een keuze te komen. Weeg al dit soort punten mee.

De printer kunnen bedienen
Het is ook belangrijk om de printer gemakkelijk te kunnen bedienen. Een 3D printer kopen die tot de nieuwste generatie behoort, maakt dat makkelijker. Het voordeel is namelijk dat deze printers meer en meer het proces zelf kunnen monitoren. Het is door de toepassing van allerlei sensors zo dat er bijvoorbeeld geen problemen ontstaan wanneer het filament opraakt. Ook kunnen de sensors een stroomstoring opvangen. Zoals ook afwijkingen in het printen worden opgevangen voor het misgaat. Dit is een voordeel ten opzichte van oudere modellen. Daar kon dit nog weleens mee fout gaan, maar tegenwoordig niet meer.

Slim vergelijken helpt besparen
Een stap die je altijd moet zetten als het om een 3D printer kopen gaat, is het vergelijken van de modellen. Aan de hand van de uitkomst daarvan vind je de beste printer voor de beste prijs. Het zal dan gaan om verschillen zoals de mogelijkheden om te printen. Denk dan aan het te gebruiken filament of de omvang van het printoppervlak. Dit kan sterk verschillen per model. Aan de andere kant moet je dit in verhouding zetten tot de prijs die gerekend wordt. Aan de hand daarvan is dan de best mogelijke keuze te maken.